kesten_gostiona

Čovjek protiv kestena: Naučite kako uloviti, ispeći, oguliti i pojesti žir bogova

Stiglo je vrijeme kestena. Drvo kestena je bratić od bukve i hrasta i može narasti do 25 metara u visinu i živi oko 500 godina. Godišnje može dati preko 200 kila plodova koji na sreću padnu na zemlju pa ne morate biti alpinist da dođete do njih.

Kesten, ili “žir bogova” kako ga zovu, dolazi oklopljen kao Fort Knox. Nakon što se riješite njegovog bodljikavog oklopa i dalje ima koru koja služi samo tome da ga što teže pojedete. Vjerojatno ima i još neku funkciju, ali ova je nekako samorazumljiva.

Taj kesten, kad se jednom probijete do onog dijela koji se jede je, osim što je fin, jako zdrav. Bogat je mineralima i sadrži barem pola abecede vitamina, ima folnu kiselinu koja se nalazi u povrću i povećava šansu za začeće kod žena, čuva srce i izbacuje vodu iz organizma pa pomaže kod raznih reuma.

Uvjerljivo najlakši način pripreme kestena je da jednostavno prošetate do kestenjara koji na ulici prodaje već pečene kestene zato što vam onda ostaje samo borba s čišćenjem. Ipak, za one avanturiste koji žele sami pripremiti kestene, ovdje je nekoliko načina primjene. Ima i video ako vam se ne da čitati.

Za početak, trebate nabaviti sirove kestene. Njih možete naći u šumi ili u nekoj od trgovina, a najbolji su oni koji se sjaje i nemaju rupe. Ako su suhi i teški u ruci, to je to.

Kuhanje kestena – Old school

Tu nema videa, ali nije ni komplicirano. Nalijete u lonac hladnu posoljenu vodu i upalite štednjak. U tu još uvijek hladnu posoljenu vodu stavite kestene i stavite na vatru. Manji se kuhaju oko pola sata, a veći (oni maroni) do sat vremena. I to je to. Izvadite ih i jedete.

Pečeni kesteni s tave vulgaris

Uzmete neku običnu tavu, ali da ima onaj poklopac s malom rupicom na sebi. Napravite križić na njihovoj kori (nemojte ih raskasapiti, nego malo samo zarežite, vjerujte, bolje je tako). Stavite ih u tavu i tavu stavite na štednjak. Pokrijete s onim poklopcem i povremeno protresete. Nakon 15-20 minuta imat ćete pečene kestene. Ima i video:

Kuhanje kestena za lijene ljude koji posjeduju mikrovalnu

Ok, ne morate biti ni toliko lijeni. Možda ste se samo zaželjeli kestena, ali ne želite čekati pola sata i više da ih jedete ili vam baš sad treba 5-6 komada, onako za gušt. Prvo ih malo isplahnete s vodom, onda ih zarežete po sredini (s papirnatim ručnikom ispod neće biti tako skliski). Nakon toga ih stavite u zdjelicu u koju stavite vode tako da prekrije sve kestene. Na to stavite mokri papirnati ručnik da posluži kao poklopac. Ako imate šest kestena kao ovaj lik u videu, onda ih stavite na tri minute, ako ih je više, onda na malo više. Isprobajte koji put u mikrovalnoj pa ćete naći idealnu formulu. Uglavnom, ne treba duže od pet minuta. Kad čujete onaj “ding” od mikrovalne izvadite ih i što prije (bez da se opečete) očistite da ne bude teže kasnije. Ako niste sigurni za minutažu kuhanja, stavite radije manje pa dokuhajte kasnije.

Ekspresno pečenje u mikrovalnoj

Zvoni mobitel, javite se i kaže frend: “Dolazim za 3 minute, bolje ti je da imaš pečenih kestena”. Naravno da ne očekuje da ćete ih imat, ali sada ga možete zajebat pa stvarno napravit to za 3 minute i dočekat ga s pobjedničkim smiješkom na licu. Znači, dvije minute vam trebaju da ih zarežete. Ono, napravite smajliće, križiće, valove ili što već želite na njima nožem. Kad su zarezani mikrovalnu stavite na najjače i uključite na minutu. Kada čujete da kesteni cvrče, gotovi su. Izvadite ih, stavite na lice pobjednički smiješak i otvorite vrata frendu.

Kesteni na roštilju

Sve je bolje s roštilja pa tako i kesteni. Na dvorištu ili balkonu zakurite vatru na roštilju (ne na samom dvorištu ili balkonu) i stavite rešetku gore. Uzmete komad aluminijske folije koju ste prethodno izbušili k’o švicarski sir. Razrežete kestene i stavite ih na prethodno spomenutu foliju. Pečete dok se ne rastvore i dobiju onu lijepu boju koja vas i privlači da ih jedete. Pazite dok to skidate s vatre, a vatru na kraju pečenja ugasite da ne dođe do neke pizdarije.