blini

blini

Blini – iz Rusije s ljubavlju

Specijal Euro 2020 koji radim s Garden Breweryjem ide dalje, a još danas možeš do Pale Alea kojim te časti ova sjajna pivovara. Kako do Gardenovih pivi pogledaj na kraju teksta. Od današnjih zemalja sudionica odabrao sam Rusiju, a iz te velike slavenske zemlje ćemo uzeti palačinke, ali naravno ne bilo kakve, već ruske blini.

Blini – ruske palačinke koje

Riječ blin dolazi od staroslavenske riječi mlin, a za prve slavenske narode blini su bili simbol Sunca zbog njihovog okruglog oblika. Blini se u Rusiji najčešće pripremaju u tjednu prije početka korizme. Taj tjedan se naziva Maslenica, a sličan je pokladama pa blini u Rusiji imaju status kao krafne na Zapadu.

blini
blini

Pravoslavna crkva je ovu tradiciju priznala pa se ona ustalila kao crkveni običaj, a blini se jedu i u spomen na nedavno preminule. Tradicionalno se blini rade s ukvasanim tijestom koje je ostalo rasti, a onda je razrijeđeno hladnom ili kipućom vodom ili mlijekom. Kada se tako razrijede se nazivaju ‘zavarnije blini’. Tradicionalno se peku u pećnici, a u moderno doba se češće rade u tavi kao i naše palačinke.

Rusi rade i palačinke od tijesta bez kvasca koje se obično radi od brašna, mlijeka i jaja, a njih nazivaju blinčiki. Što se blini tiče, one se najčešće rade o pšeničnog brašna, ali mogu se raditi i od heljde, zobi ili prosa.

Ne brini, evo recepta za blini

Blini baza:

 • Šalica mlake vode
 • Pola šalice brašna
 • Dvije žličice aktivnog kvasca
 • Dvije žličice šećera

Blini 1.1 (iliti ostatak):

 • Jedna i 1/4 šalice punomasnog vrhnja
 • Jedna i 1/4 šalice masnijeg mlijeka
 • 1/4 šalice rastopljenog maslaca
 • Dva žumanjka
 • 300 grama brašna
 • Dvije žlice šećera
 • Dvije žličice soli

Blini 1.2 (završni radovi):

 • Dva bjelanjka
 • Maslac i ulje
blini
blini

Kako do blini:

1. Dan ranije nego što želite jesti ove ruske palačinke pomiješate osnovne sastojke, odnosno onu bazu gore i ostavite sve na toplom jedan sat.

2. Kada se tijesto udvostruči umiješajte i ostatak (1.1) i tako sve ostavite u frižideru preko noći. Za to vrijeme će vam tijesto još dodatno narasti.

3. Na dan kada ćete peći ove palačinke ostavite tijesto na sobnoj temperaturi nekih dva sata, a onda u njega umiješajte snijeg od bjelanjaka.

4. U tavici rastopite malo maslaca i ulja pa na tome ispecite svoje palačinke. Kako bi vaši blini bili mali i simpatični, stavite po jednu žlicu smjese i pecite ih sa svake strane po nekoliko minuta.

Zanimljivo, iako smo mi u Hrvatskoj i okolnim zemljama navikli na slatke palačinke s pekmezom, Nutellom i slično, blini se jedu u slanim varijantama. Rusi ih znaju posluživati sa sirom, vrhnjem, paprikom, vlascem i slično, ali najčešće ih jedu u kombinaciji crvene ikre (ili kavijara) i sirnog namaza.

blini
blini

Garden Brewery i Gostiona te časte Pale Aleom

Hrvatska u utorak, 22. lipnja, u 21 sat igra svoju zadnju utakmicu u skupini D na Euru 2020, a protivnik je Škotska. Uz tu tekmu najbolje paše Pale Ale s kojim možeš i nazdraviti kada ih pobijedimo i prođemo u osminu finala. Svoje pivice možeš naručiti na Gardenovom web shopu, a jednog od vas će dobri ljudi iz Gardena i počastiti kartonom pive uoči tekme sa Škotskom.

Sve što trebaš napraviti je slijediti ove korake i možda se karton Pale Alea nađe baš u tvojem posjedu:

1. Lajkaj Gostionu i The Garden Brewery na Facebooku – podrži nas i prati superkul stvari koje radimo

2. U komentar ispod objava na Facebooku Gostione od subote 19. lipnja do ponedjeljka 21. lipnja u 20 sati tagiraj barem tri prijatelja s kojima ćeš uživati u pivicama i nadaj se najboljem.

*Vrijedi za fanove iz Hrvatske iz tehničkih razloga

Garden Brewery IPA
Garden Brewery IPA